Slik tekster du video på nett

Teksting av video gjør innholdet tilgjengelighet for alle. Søkemotorene også.

Hvorfor bør du tekste videoene dine?

 • Gjør video tilgjengelig for hørselshemmede og døve.
 • Ikke alltid man kan eller vil se video, for eksempel hvis du er på trikken.
 • Enklere for de som ikke snakker språket flytende.
 • Gjør innholdet tilgjengelig for søkemotorer.

NRK er en av de flinke i klassen

Et godt eksempel på underteksting av video på nett er NRK TV på nett. Det er riktignok ikke alle videoer som er tekstet og spilleren er desverre ikke tilgjengelig via tastaturnavigasjon (med mindre man klikker i spilleren først hvorpå man havner i en typisk keyboard trap, WCAG 2.0, 2.1.2). Undertekstene på NRK er tilgjengelige under videoen hvor man kan man kan klikke på hver setning og hoppe til riktig punkt i videoen. Teksten er også tilgjengelig for søkemotorer. Husker du noe som ble sagt i favorittprogrammet ditt, kan du gjøre et kjapt søk og finne videoen.

NRKBeta har nylig skrevet en grundig sak om hvordan NRK tekster videoene på nett.

Hvordan kan du tekste dine videoer?

Det «enkleste» man kan gjøre er å lage en beskrivende transkribering av videoen og legge ved. Dette trenger ikke å være ordrett teksting av videoen, men det gir mulighet til å forstå innholdet av videoen uten å faktisk se den. Det beste er imidlertid at man har både en beskrivende transkribering og synkroniserte undertekster.

Hvordan legger man så på synkroniserte undertekster man videoer? Det nye video-elementet i HTML5 støtter undertekster. Dette krever at man lager tekstene i et eksternt verktøy.

Det aller enkleste er derfor å bruke YouTube som har innebygget støtte for generering og visning av undertekster. Slik går du frem:

 1. Video manager  klikker du på pilen til høyre for Edit. Merk at man kun kan legge til undertekster for sine egne videoer på YouTube.
 2. Velg Captions
 3. Hvis du ikke har lagt på undertekster før, klikk på Add captions-knappen.
 4. Har du allerede laget underteksten i et eksternt program, velg Upload a file. Hvis ikke, velg Transcribe and sync.
 5. Velg språket du vil tekste på i dropdownen Track language. Som du ser er ikke Norwegian tilgjengelig, dette er fordi YouTube ikke støtter automatisk teksting av norsk. Men du kan allikevel bruke verktøyet, om ikke litt manuelt:
 6. Velg English fra Track language
 7. Spill av videoen og begynn å skrive inn teksten. Videoen pauses når du skriver. Hint: bruk shift+space for å pause videoen, og shift+venstre pil for å spole tilbake 5 sekunder.
 8. Klikk Sync når du har fått med det meste. Du kan finpusse mer i neste steg.
 9. Når videoen er ferdig syncet, klikk på English under Active tracks.
 10. I dropdownen Track language kan du nå velge Norwegian, og endre på start- og sluttidspunkt for hver setning.

Ps. Husk å lagre via Save changes når du er ferdig!

Kilder/mer informasjon:

Publisert