Microsoft BUILD 2013

Onsdag til fredag i forrige uke gikk Microsoft sin  BUILD konferanse av stabelen i San Fransisco, og Making Waves var med!

Omlag 6000 personer (jada, flesteparten karer) med over gjennomsnittet høy teknologiinteresse ble sluset gjennom et velsmurt arrangement bestående av to keynotes, en rekke sesjoner med tungt faglig innhold, og diverse bespisningsprosesser som gjør vår hjemlige Norwegian Developers Conference til skamme. Rammen rundt BUILD er som navnet tilsier utviklerorientert, og flesteparten av deltakerne er dermed utviklere som til daglig utvikler løsninger basert på Microsoft .NET.

Nye takter fra Microsoft

Den første keynoten på onsdag ble innledet av Steve Ballmer. Steve har vært kjent for relativt animerte opptredener ved tidligere anledninger, men denne gangen holdt han god stil og presenterte høydepunktene fra Microsoft sin verden på en riktig så fin måte.

BUILD er stedet for de store lanseringene, og selv om Microsoft kom med flere gode meldinger bar det meste preg av nye «inkrementer» på det de allerede har satt i gang fremfor store overraskelser. Særlig gjelder dette på den mer synlige delen av deres produkter, da særlig Windows 8. Windows 8 har kommet noe skjevt ut fra hoppkanten, der den berømmelige Start-knappen – eller fraværet av denne – har skapt mye støy. Om bølgene hadde vært mindre dersom lanseringen av Windows 8 i fjor hadde hatt støtte av gode enheter bygget for Windows 8 vites ikke, men faktum er at det først i senere tid har dukket opp enheter som gir grunnlaget for de gode brukeropplevelsene på Windows 8. Her vil markedet se mange spennende tilbud i tiden som kommer,  både små og veldig store dingser.

02 640x188 Microsoft BUILD 2013

Men likevel, Windows ER jo Microsoft slik de fleste kjenner dem, og BUILD var arenaen for lansering av Windows 8.1 (Preview), første store oppdatering av Windows 8. Dette skjer ca syv måneder etter at Windows 8 ble lansert, og dette er nye takter fra Microsoft. Et sentralt budskap fra Steve var transformeringen Microsoft har gått gjennom fra sjeldne og store oppdateringer til mye hyppigere inkrementelle oppdateringer. «Rapid releases» er Microsoft sitt nye mantra, og gjennomsyrer nå det meste av det de holder på med.

Windows 8.1 er et godt eksempel på en inkrementell oppdatering relativt kort tid etter forrige store lansering, og inneholder mange forbedringer som vil gi en bedre brukeropplevelse og ikke minst bedre samkjøring mellom Modern UI og klassisk desktop opplevelse. Jeg skal ikke repetere det samme mange andre allerede har oppsummert, men ta gjerne en titt for eksempel her. Jeg kommenterer likevel at langt mer interessant enn momenter relatert til «Start-knappen» er en tett integrasjon med Bing (søkemotoren). Bing er nå en integrert del av Windows 8, og dette åpner opp for å tilby informasjon til brukeren på langt mer intelligente måter enn det som tidligere har vært vanlig.

Første keynote ble selvsagt også viet XBox One (med innebygget tjeneste for streaming av musikk – beklager, jeg orker ikke bruke ordet strømming), samt enkelte kuriøse områder som blant annet 3D printing. Sistnevnte er i seg selv et svært «hot» tema i bransjen, og Microsoft gjorde et nummer av at Windows 8.1 har støtte for 3D printing «ut av boksen». Hva dette i praksis betyr vil tiden vise. At de er fremoverlente hersker det imidlertid liten tvil om.

«Modern UI» i Windows 8 er basert på Apps, men uten en god butikk funker dette dårlig. Dagens Windows Store har ikke fungert veldig godt, men med Windows 8.1 forbedres også denne for å kunne gi brukeren mer intelligente forslag til Apps. Ikke overraskende spiller Bing en sentral rolle i dette.

Keynote 1 dreide seg dermed først og fremst om det de aller fleste forbinder med Microsoft, nemlig Windows 8 med assosierte tjenester og enheter (Devicer).

Azure og Microsoft Services

Keynote 2 – dag to – dreide seg hovedsaklig om den andre delen av «nye» Microsoft, nemlig Services. Basis for dette er Azure, og her øker sannelig interessen fra hovedmålgruppen for BUILD, nemlig utviklere.

Azure er Microsoft sin plattform og infrastruktur for å levere tjenester fra skyen. Azure er i dag plattformen som kjører Office 365, Skype og en rekke andre store tjenester, og er således ikke noe helt nytt, men BUILD konferansen ble benyttet til å lansere flere nye muligheter og egenskaper. Mye av dette er relatert til verktøy for utviklere som gjør det svært enkelt å nyttiggjøre seg plattformen, men fra et kundeperspektiv er det verdt å merke seg at Azure nå tilbys basert på en SLA med 99.95% oppetidsgaranti.

Følgende figur oppsummerer de mest sentrale egenskapene i Windows Azure:

03 640x375 Microsoft BUILD 2013

Azure tilbyr gjennom dette en plattform bestående av infrastruktur, tjenester og verktøy som muliggjør svært effektiv utvikling av nye digitale tjenester som kan tilbys til både små og enorme brukergrupper. Oppsett av infrastruktur som tidligere tok uker eller måneder kan nå gjøres unna på minutter. Dette inkluderer både servere, database og mellomvare for integrasjon. Selv om det primære bruksområdet til Azure opprinnelig var drift av løsninger og tjenester er dette nå utvidet til å gjelde utviklings- og testmiljøer, og gir utvikleren imponerende effektive muligheter til å sette opp utviklings- og testmiljøer for både planlagte og mer ad-hoc pregede behov. Dette reduserer behovet for teknisk infrastruktur lokalt, og gir den enkelte utvikler og det enkelte prosjektteam muligheter som tidligere var forbehold IT-miljøer med egen omfattende infrastruktur.

Interessant å merke seg er også Microsoft sin omfavnelse av annen teknologi enn ren .NET, typisk HTML 5, iOS, Ruby m.m. Tjenesteplattformen i Azure er tilgjengelig gjennom åpne API’er (REST), og stiller ingen spesielle krav til klienten. Azure er dermed en godt egnet backend for både iOS Apps og rene HTML 5 klienter som eksempelvis har behov for tjenester for lagring av data.

Microsoft har tradisjonelt stått sterkt i Enterprise miljøer, og vært foretrukket plattform hos mange IT sjefer blant annet på grunn av en god sikkerhetsmodell. Azure har nå implementert snedige mekanismer som bidrar til å knytte bro mellom lokale forretningsapplikasjoner og eksternt tilgjengelige tjenester. For de innvidde dreier dette seg blant annet om muligheten for å synkronisere lokale Active Directories til Azure, og gjennom dette benytte lokal AD-bruker for pålogging mot eksterne tjenester. Videre kan man gjennom integrasjonstjenestene i Azure (for eksempel Service Bus) integrere lokale fagsystemer med løsninger som kjører i Azure på sikker måte, uten å måtte komme på kant med egen driftsansvarlig.

Viktige stikkord for de fleste enterprise løsninger (fagsystemer) er brukerhåndtering (Identity), integrasjonsprosesser (Integration) og datalagring (Data). Som skissen over viser er nettopp disse tre områdene sentrale tjenester i Azure plattformen, og dette vil kunne være en «game-changer» for mange Enterprise miljøer, som tradisjonelt har måttet bruke store ressurser på å implementere støtte for nevnte områder.

Årets dingser

By the way, de mest dingsefikserte (av oss) har fått med seg at BUILD er stedet der Microsoft sjarmerer utviklermiljøet gjennom å dele ut gadgets.

Årets dingser var Microsoft Surface Pro & Acer Iconia W3

giveaways Microsoft BUILD 2013

Surface Pro er en solid notebook/brett hybrid med høy kvalitetsfølelse. Denne er såpass kraftig at den kan erstatte en vanlig laptop, nice job Microsoft! Men det medfølgende tastaturet kan gjerne erstattes med et fullverdig eksternt tastatatur for seriøs jobbing. Iconia W3’en er første nettbrett for Windows 8 med 8 tommer størrelse. Dette er en interessant størrelse, men akkurat denne saken her imponerer ikke. Laber ytelse, plastikkfølelse og en pussig tastaturløsning. Prøv igjen Acer.

Microsoft sliter en smule med Windows Phone, men har lagt grunnlaget for mange spennende device’er og brukeropplevelser i tiden som kommer. Azure vil være plattformen for mye av dette, og det er nettopp her Microsoft virkelig sitter på et overbevisende budskap. Kombinasjonen av infrastruktur og tjenester i Azure, tett koblet med kraftige og effektive utviklingsverktøy, samt fokus på både Enterprise- og Consumer markedet, gjør at Microsoft er en stor kraft å regne med i markedet i tiden fremover. En interessant betraktning i så måte er at mye av dette slettes ikke er avhengig av Windows 8. Microsoft Azure er en kraftig plattform for å drive morgendagens digitale, web baserte løsninger, og dette vil være en viktig «komponent» i Making Waves sitt videre arbeid for å levere løsninger som begeistrer.

 

One more thing

Som en del av Azure keynote’en ble følgende slide vist, for å fortelle at over 20.000 tjenester nå er implementert på Azure Mobile Services:

06 Microsoft BUILD 2013

Øverst til venstre er en skjermdump fra VGTV sin Windows 8 app. Levert av Making Waves. Dette synes vi jo er ganske stas!

God sommer til dere alle!

Ps. Begge keynotes og alle sesjoner på Build er tilgjengelig online, her.

 

Publisert