Expand 2013

Fremtidens teknologi ble vist frem da den kjente teknologibloggen Engadget inviterte til to-dagers event i New York. Vi måtte selvfølgelig dra over for å tafse på det siste.

Konferansen ‘Expand – Experience the Future of Technology’  var delt opp i to deler: Én del bestod av et stort messeområde der det heteste innen teknologi ble vist frem av utstillere, og den andre delen var foredrag og paneldiskusjoner. Her får dere noen smakebiter fra messeområdet.

01 Expand 2013

Virtual reality is back!

For de som husker virtual reality (VR) fra slutten av 90-tallet så er vi nesten der igjen, bortsett fra at du ikke blir kvalm, oppløsningen på bildene er mye bedre og PC-en vet hvor du har armer og ben.

I den nye løsningen for Half Life 2 i VR fra Omni er brukeren «låst» fast i en slags tredemølle der man kan gå og løpe i alle retninger. Et Xbox Kinect-kamera registrer hvor armer og ben er, et gevær registrer når du skyter og en VR-hjelm vet hvor du ser for en «fully imersive» spillopplevelse. Veldig imponerende!

Mange husker kanskje 80-talls-spillet «Paperboy», der man skal sykle rundt i nabolaget og leverer aviser (ved å kaste dem på trappa). Her sykler man på en ekte sykkel med VR-hjelm, og et Kinect-kamera registrerer når du «kaster» avisen og om du treffer.

4K TV-er og innhold

02 Expand 2013

Sony viste frem både 4K TV-er og 4K-innhold, men jeg må si at jeg ble litt skuffet. Jeg måtte stå i en spesiell vinkel eller være veldig nære skjermen for å se stor forskjell på HD og 4K-innhold.

Sonys FMP-X1 4K Ultra HD-spiller (se bildet) kommer med 10 forhåndsinnstallerte spillefilmer i 4K-kvalitet, og en nettbutikk tilbyr ca. 100 andre 4K-titler for nedlasting til den innebygde harddisken på 2 TB. Den fungerer kun med Sony 4K TV-er.

Kirurgiroboter

03 Expand 2013

Med da Vinci kirurgiske roboter kan man nå gjøre operasjoner som ville være umulig å gjennomføre med menneskehender. Et 3D high definition kamerasystem gir kirurgen som styrer maskin full oversikt over operasjonen. Over 1,5 millioner operasjoner er blitt gjennomført med da Vinci-maskiner så langt. Spørsmålet blir da: Når kan robotene gjøre operasjoner helt på egen hånd?

Hva i huleste?

04 Expand 2013

Hva dette er? Aner ikke, men en fyr kunne styre den via en maskin lenket til underarmen og den beveget seg som en innesperret Terminator …

Snake

CMU’s modulære slangerobot er en litt annen tilnærming til roboter. Man kan sette sammen ulike pre-programmerte moduler med diverse sensorer, og de kan bevege seg fremover akkurat som en ekte slange. Ikke overaskende er militæret veldig interessert i mulighetene slik roboter skaper på slagmarken.

3D-printing og skanning

Det rant nesten over av leverandører som tilbyr 3D-printere og 3D-skannere. Kvaliteten på det som printes øker et hakk for hvert år, men selve prosessen med å printe ligger fortsatt et sted mellom sneglefart og skillepaddefart.

05 Expand 2013

06 Expand 2013

07 Expand 2013

Men for å ha noe å printe i 3D må mann først ha en 3D-modell av noe, og det kommer stadig flere løsninger for 3D-skannere på markedet i USA.

Avansert 2D-skanner

Det er ikke bare på 3D-fronten at skanningteknologien utvikler seg. BlinkScan kan skanne 20 objekter samtidig, retter opp eventuelle forskyvninger, fjerner bakgrunnen fra selv kompliserte objekter og lagrer hvert objekt i en separat bildefil helt automatisk. Og alt dette i løpet av knappe tre sekunder.

08 Expand 2013

For å få til dette tar BlinkScan tre separate bilder i rødt, blått og grønt med et 10-megapiksel kamera, og så setter den bildene sammen til et 36-bit 30-megapiksel-bilde.

Twitter IRL?

Hvordan får man følgere på Twitter og folk til å sende tweets om deg på en messe? Firmaet GoGo vet svaret: Sett opp en automat som deler ut goodies når folk følger dem på Twitter og sender en tweet med hashtaggen deres!

09 Expand 2013

010 Expand 2013

Publisert