Build 2014

Vi har vært på Build i San Francisco hvor Microsoft’s nye CEO Satya Nadella holdt sin første keynote om fremtiden, tjenester og hardware. Her er vårt reisebrev.

Konferansen hadde i år 5.000 deltakere fra hele verden og hvor nesten 70 av disse var fra Norge! Build konferansen er Microsofts eget arrangement for å dele nyheter om operativsystemer, tjenester og utviklerplattformer for verden. På selve konferansen er det hovedsakelig utviklere og journalister, og det er stort fokus på utviklere og arkitekter som bygger alt fra små effektive tjenester og programmer til multinasjonale gigantløsninger som kjører i Azure. Alt i alt en spennende konferanse som viser åpenheten til Microsoft og hvor hardt de satser på Azure og tjenesteplatformer i fremtiden, i tillegg til konsumermarkedet.

De fleste videoer fra konferansen er tilgjengelig her, inkludert begge keynotene.

Windows Phone 8.1

Windows Phone 8.1 Update ble lansert og begynner utrulling om noen måneder avhengig av mobilleverandør i forskjellige land. Noen av nyhetene som kommer på plattformen er:

 • Cortana – den nye personlige assistenten som skal vite alt om deg og hjelpe deg med daglige oppgaver.
 • Action Center vil gi bedre oversikt og rask tilgang til siste hendelser og sentral funksjonalitet i telefonen.
 • Automatiske oppdateringer av apper.
 • Tilpassning av låseskjermen.
 • Nye layoutmuligheter på startskjermen.
 • Full støtte for Universal Windows Apps som kan kjøre på Windows, Windows Phone og Xbox. Universal apps er et stort steg i riktig retning for alle de moderne app plattformene til Microsoft som gjør det rimeligere og mer strømlinjeformet å bygge apper.

Her finner du alt om oppdateringen her.

universal 600x375 Build 2014

Windows 8.1 Update

Windows 8.1 Update er en ny oppdatering til Windows 8.1 som gir en del forbedringer i brukeropplevelsen. Noen av nyhetene er:

 • Støtte for Universal Windows Apps. Univeral Windows apps er nå den samme appen som kjører på alle platformer. Dette gjelder også kommersielt slik at apputgivere kan bestemme om et appkjøp eller in-app purchase skal gjelde på alle platformer. Microsoft strømlinjeformer hele byggprosessen for utviklere gjennom utforming av brukergrensesnitt, app modell, APIer, Verktøy, og Store. Som utvikler kan man tilpasse en app på flere formtyper. Det kan vise det samme innholdet, eller man kan gjøre variasjoner når det passer best for hver enkelt formtype eller enhet.
 • Start og pin apper til task bar.
 • Flere hurtigveier til sentrale funksjoner som å starte maskin på nytt og slå av m.m.
 • Nå kan man kjøre x86 komponenter med full Windows og .NET støttes som bibliotek til Modern Apps gjennom sideloading for enterprise prosjekter.
 • Godkjenning av apper vil få 50x raskere enn tidligere.

Se flere nyheter om selve operativsystemet her.

Ta også en kikk på hvordan man kan utvikle Universal Apps og med Javascript og HTML5 . WinJS som er kjernekomponentet i HTML5 versjonen av en Modern UI app er nå blitt Open Source og kan brukes i alle prosjekter man ønsker. Også for HTML5 nettsider, iOS og Android apper.

Office

Office kommer som Modern UI apps med Office 365 integrasjon. De har laget en optimalisert ribbon touch opplevelse. Alle dokumenter åpner uansett likt på alle Office versjoner uansett enhet og software versjon. Office Modern UI er bygget på XAML og Direct X helt fra bunnen og gir en helt annen ytelse. Modern UI appene lagrer automatisk til OneDrive som gir ubegrenset undo and redo. PowerPoint bygges på en ny måte med Direct X som gir en fantastisk presentasjonsopplevelse. Det støtter sanntid samarbeid på tvers av maskiner. De har brukt Windows Runtime til å bygge de nye Office appene for Modern UI. De samme appene virker også på Windows Phone ved å bruke Direct X 12 som kommer på alle enheter i Windows økosystemet. Dette er et eksempel på en Universell Windows app.

Xamarin

Vi besøkte også Xamarin HQ mens vi var i San Francisco siden vi har et tett samarbeid med Xamarin blant annet gjennom Play Magnus prosjektet. Der møtte vi CEO – Nat Freidman og CTO – Miquel de Icaza som er grunnleggere av Xamarin og Mono som kjenner Making Waves og Play Magnus godt. Xamarin opplever en eventyrlig vekst og var et av de store høydepunktene under Build konferansen. Se video her hvor Xamarin og Miguel de Icaza hadde full storsal hvor også Play Magnus ble vist som en showcase for massene. Xamarin er global partner med Microsoft og sammen leverer det som er i ferd med å bli en meget strømlinjeformet utviklerplatform for alle operativsystemer.

Azure

Azure lanserte 44 nyheter på Build. Se keynote fra dag to for å få et overblikk. 

En av disse viktige nyhetene er at Mobile Services har fått full støtte for Web API som vi kjenner det fra .NET. Det betyr at utviklere kan bygge Rest API med en ferdig sikkerhetsmodell og AD støtte m.m. Det er fremdeles mulig å gjøre alt det samme med Node.js. Så nå kan utviklere velge mellom C# og Node.js. Noen funksjoner som er lansert er:

 • Offline / Online sync support
 • Full .NET C# web api support on PaaS API service handling security etc.
 • MongoDB and Table Storage support
 • First class support for all those features from Mobile Services

Her er et tre nyttige lenker om Mobile Services:

Se også disse for flere eksempler:

…. og mye mer!

Det er masse andre nyheter fra Build konferansen som ikke er tatt med her, men som jeg anbefaler å sjekke ut. Og her er tre kjappe til slutt:

 1.  .NET kompilatoren ”Roslyn” har blitt gjort tilgjengelig som under Open Source og kan allerede benyttes i Visual Studio og Xamarin for å forme C# som språk etter eget ønske. Dette kommer til å forme C# med nye muligheter i versjoner som kommer på en annen måte enn tidligere og du kan selv utvikle.
 2. Windows and the Internet of things ble et stort tema og ble nevnt under Keynote. Microsoft annonserte samtidig at alle enheter med 9″ skjerm eller mindre vil kunne kjøre Windows for $0. Intel har samtidig lansert Intel Galileo som gjør det mulig å kjøre fullt x86 operativsystem (Windows) på en knøttliten prosessor og kretskort. Dette gir uante muligheter fordi man da kan gjøre alt som en vanlig PC vil kunne gjøre.
 3. John Gruber besøkte Build 2014 for første gang og sammen med Ed Bott lagde han en svært interessant Podcast: http://www.muleradio.net/thetalkshow/78/ Hør den!

Reisebrev fra i fjor: Microsoft Build 2013

Publisert