Uke 24

Norges mest brukte emoji og nyheter fra Apples utviklerkonferanse. Men i ukens Skvulp er det store spørsmålet er: Hva er kode?

Hva er egentlig kode?

Er du programmerer? Move on. Er du ikke, men jobber med/rundt/om programvare, og vet ikke helt hva kode _er_? Paul Ford har skrevet det som i realiteten er en interaktiv bok om temaet for Bloomberg Business. Omfattende, med temaer som «Why are coders angry?» og «Why Are There So Many Languages?», men ikke minst velskrevt. Og med en ganske vanvittig innpakning.

Sett av helga, og selv om det funker på en mobil, ser det best ut på en vanlig datamaskin.

Og du, er du programmerer? Du kommer til å ha glede av å lese artikkelen du også.

WWDC’15

På mandag var det Apple sin tur til å begeistre sine utviklere, og etter to år med svært store endringer både utenpå og inni, er det nå litt lavere tempo, og etter manges mening et fokus på kvalitet fremfor nye features.

Men noen nye ting kommer Apple med, særlig i iOS 9.
Det strategisk mest interessante er hvordan Apple søker å tilby samme type funksjonalitet som Google gjør med Google Now (eksempel: telefonen finner selv ut at du skal rekke et fly, og gir beskjed om når og hvordan du må reise til flyplassen ut fra trafikkbildet). Men Apple prøver å løse alt på telefonen, mens Google løser alt på sine datamaskiner i skyen. Apple ønsker at apper på telefonen skal gi deg svar på søk, uten å gå via Googles nettsøk – noe som passer med Tim Cook’s budskap om personvern, og bidrar beleielig til å undergrave en av Apples største konkurrenter.

Som en del av dette bildet: Apple mulligjør adblocking i Safari på iOS 9 (en viktig inntektskilde for Google)

Åja, og så har Apple lansert en ny musikktjeneste, kalt Apple Music.

Uten at Spotify virker videre skremt.

Store ambisjoner innen transport

Google starter et nytt firma, kalt Sidewalk labs, som har som formål å revolusjonere hvordan byer fungerer. Ganske ullent? Sånn blir det gjerne når man tenker stort nok. Larry Page har ambisjonene på plass.

En annen milliardær i California, Elon Musk, prøver å revolusjonere lange reiser, og bygger en testversjon av hurtigtog/rørpost-banen Hyperloop. 8km skal stå klar om et par år: https://transportevolved.com/2015/06/08/elon-musks-hyperloop-becomes-reality-as-agreements-secured-for-5-mile-track-in-california/

Uber tok på sin side over hele «robotics»-forskningsavdelingen til Carnegie Mellon, og det virker som om selskapets svar på kritikken om at de behandler sjåførene sine dårlig, er å la bilene kjøre seg selv.

Sjekk også rapporten fra Googles prosjekt om selvkjørende biler. Det går ganske bra – de små ulykkene de har hatt skyldes utelukkende andre trafikanter.

Ambisjonene er ikke like store hos de som designer identiteter for t-banesystemer: 77 måter å skrive «M» på.

Her hjemme

En rapport fra Visma viser at samfunnet kan spare 17 milliarder kroner om vi slutter å sende papirfakturaer til hverandre. Nok til å få regjeringen til å vurdere et påbud om e-faktura.

… mens Datatilsynet er skeptiske til at man ikke kan besøke offentlige etater i Norge, uten å bli sporet av et reklamefirma i California

Ukens produktjakt

Til helgens fest-snakk: Emoji statistikk per land

Streit smiley er mest brukt i Norge, mens rødt hjerte er mest brukt i Sverige. Fransk-kanadiere bruker hjerter mer enn engelsktalende kanadiere. Tastaturleverandøren Swiftkey har MYE for deg som trenger litt trivia.

Til ettertanke

Publisert