uke 15

Vi har testet Graph Search, diskutert om vi trenger et nytt ikon for lagring og sett på et nydelig eksperiment med Google Streetview. Dette (og mye, mye mer) har vi lest, delt og diskutert i uken som gikk.

Nytt ikon for å lagre?

Moderne skjermer er full av gamle metaforer, og denne uken boblet diskusjonen opp igjen om hvorvidt det var på tide å fornye metaforen for å lagre. Før var det en handling vi gjorde for å lagre arbeidet vårt på et gitt lagringsformat, i dag handler det ofte om å kommunisere en tilstand, hvorvidt arbeidet er automatisk synkronisert til skyen eller ikke. Samtidig kan man argumentere for at det beste ikonet er det som får jobben gjort. Connor Tomas O’Brien tar utgangspunkt i dette, og forsvarer diskettbaserte ikonet. Uansett hvilken «skole» man kommer fra, her er 14 andre relevante metaforer verdt en diskusjon.

Graph Search – nå i Norge

Noen av oss har nå fått Facebooks Graph Search.  Og ja, vi har hatt høye forventninger, og sågar omtalt Graph Search som Facebooks radikale, nye søketjeneste.

Nå har vi prøvd tjenesten. Vi har gjort mange ulike søk, både fritekst, slik Facebook egentlig ber oss om, og vi har brukt Facebooks foreslåtte søkeforslag.

Fritekstsøkene gir dessverre resultater som er beyond ubrukelig. Selv søk på eget navn og bopæl gir tragikomiske treff. Nettsøket er ikke akkurat en reklameplakat for Bing.

Så vi prøver et forhåndsdefinert søk. Facebook lokker meg med bilder tatt på restauranter i Oslo, «Photos taken at restaurants in Oslo, Norway». Dette er ikke så dumt, altså; kanskje får jeg inspirasjon til å prøve et nytt sted, eller et stemningsbilde fra Smalhans, som jeg lenge har hatt lyst til å besøke. Dette er jo den adferden Facebook ønsker av meg, hm?

Slik ser Oslos restaurantliv ut, tolket av algoritmene til Graph Search:

gs 2 uke 15

Jadaaa, vi skjønner jo at Graph Search sikkert er i beta fortsatt, og at det er vanskelig for en maskin å skille bilder tatt på skitur – som innebærer et besøk på restauranten Kikut – fra de hippe matbildene fra von Porat vi hadde regnet med å få opp. Men når resultatene blir så irrelevante som dette, kan det tyde på at det å dele ut Graph Search til undertegnede var litt prematurt.

Lokalnyheter

hbr uke 15

Slutt å snakk om såkalte «kreative» på denne måten. Slutt. (Tenk hva slags kanakkas rabalder det hadde blitt om man postet en lignende artikkel om kvinner).

Hyperlapse

Hva skjer om du slår sammen alle bildene på Streetview langs en strekning? Hyperlapse er eksperimentet som gjør akkurat dette. Finn noen kilometer med veistubb og prøv selv. Vakkert? (Prøv i Chrome feat. WebGL for å få det til å fly).

Topp 15 lenker fra uken som gikk

 1. God presentasjon av Anil Dash om ‘the web we lost’
 2. Spøker det for Microsofts mobile comeback?
 3. Martin Ringlein diskuterer hvordan man best designer designteam
 4. Det har ikke vært en god uke for den digitale valutaen bitcoin
 5. Derfor bør du teste appen din på fulle folk
 6. Første innblikk i grensesnittet for Google Glass, en av Googles utviklere demonstrerer
 7. Pixars regler for historiefortelling overført til design
 8. 10 punkts manifest om ledelse fra en produktsjef i Facebook
 9. Forecast.io – snakker om smooth webapp

 10. «Media Queries are a Hack» mener Ian Storm Taylor

 11. Videoapp-favoritten vår Vine er nå den mest populære appen i (amerikanske) App Store.
 12. Halvparten av datatrafikken til Verizon er nå video. Er altså levende bilder, av alle ting, fremtiden?
 13. Apropos halvparten, i Påsken passerte Aftenposten 51 prosent mobiltrafikk.
 14. Testamente, arv, byster og ettermæle generelt – vi tenker på hva som blir igjen av oss når vi går bort. Men hva med vårt digitale liv? Googles nye Inactive Account Manager hjelper deg i gang.
 15. Vi pynter oss med en travel hverdag utad. Men kanskje dekker de høyst frivillige utfylte kalendrene våre over at vi bakser med mer fundamentale utfordringer? Tim Kreider skriver veldig godt om «The Busy Trap» i NY Times.

Tidstyven Internett

Agnes Ravatn har skrevet et svært treffende essay om sin kamp mot vår tids tidstyv:

«Internett har gjort at eg føler på meg at livet mitt er over før det var kome ordentleg i gang: Kveld etter kveld legg eg meg med ei verkjande kjensle av å ha sete framfor ein skjerm, manisk leitande etter eit uklart «noko», kasta meg over alle distraksjonar, slått i hel time etter time med falsk «research» i staden for å arbeide. Sjølvdisiplinen og impulskontrollen min er blitt ein vits.»

Hvis man ikke kjenner seg igjen i dette … så leser man uansett ikke denne bloggen. Ravatn lanserer samtidig «Reform 13», praktiske råd for hvordan du kan ta tiden tilbake. Essayet står kun på trykk i Dag og Tid. Men – det er snart helg, så gå ut og prøv dette papirproduktet!

 3 nyttige verktøy

Fredagsfun

God helg!