Skvulp uke 25

Alt om Ubers kulturproblemer, lovbrudd og et indisk alternativ, Apple hinter om bil, partienes hjemmesider får tyn og den egentlige årsaken til at Amazon kjøpte Whole Foods. Her er ukens beste saker!

Denne uken har alt handlet om Uber. Selskapet toppsjef Travis Kalanick gikk av tirsdag etter sterkt press fra store aksjonærer. Hendelsen er det foreløpige klimakset i en turbulent periode for Uber. Kollega Digge Zetterberg Odh skriver i Breakit om de alvorlige kulturproblemene som har blitt avslørt i selskapet. Hun spør seg hvor lenge et selskap kan overleve med en råtten bedriftskultur.

Benjamin Edelman mener Ubers hovedproblem er at selskapets forretningsmodell er tuftet på lovbrudd, og mener at amerikanske myndigheter bør legge ned selskapet.

Tilfellet Uber er svært interessant; dette er verdens høyest verdsatte ikke-børsnoterte tech-selskap, med en teknologi som har ført til store endringer i folks forventninger til sømløs transport. Samtidig er selskapet omstridt, og har ligget i konstant strid med skattemyndigheter, lokal drosjenæring – og sine egne ansatte.

BI-professer Atle Midttun har skrevet et viktig innlegg i DN (bak betalingsmur) om temaet: Jugnoo er et indisk selskap som på samme måte som Uber kobler tilbud og etterspørsel i lokale transportmarkeder. I motsetning til Uber er imidlertid Jugnoo ikke i konstant konflikt med sine omgivelser, men bidrar gjennom bankkontoetablering og digitale betalingssystemer til å svekke den svarte økonomien og sikre samfunnet skatteinntekter. Sjåførene som er tilknyttet Jugnoo får bedre ressursutnyttelse og øker dermed sin lønnsomhet – mens Uber er kjent for å svekke arbeidsbetingelsene.

Midttuns hovedpoeng er at eksemplene Uber og Jugnoo viser at teknologien alene ikke dikterer dens sosiale konsekvenser. Det er noe man bør tenke på neste gang man vurderer å bestille en Uber.

10 gode om design og teknologi

  1. Fire ting Dave Rupert vet om pattern libraries, samt én ting han ikke vet
  2. TCP/IP is eating the world
  3. Noen nettsider lagrer personlige data om deg før du rekker å taste dem inn selv
  4. Oscar Fischinger hadde bursdag på torsdag
  5. Nye Snap Map viser hvor vennene dine er akkurat nå
  6. Are microframes the future of wireframing?
  7. Doberman skriver om hvordan de bygget bro mellom fysisk og digital design da de jobbet med høyttalerprodusenten Urbanears
  8. Er det uetisk å utvikle roboter som ligner på mennesker?
  9. Apples Tim Cook bekrefter at selskaper jobber med autonome systemer i forbindelse med bilkjøring
  10. Chess.com sluttet å virke på halvgamle iPhones her om dagen, og årsaken er kuriøs

Norsk

***

Vil du ha Skvulp rett i innboksen hver uke?

Da kan du melde deg på nyhetsbrevet vårt nederst på siden

eller via denne lenken!

***

Business

Fint og morsomt

God helg!

Publisert