«Alt» kan måles med Universal Analytics

Universal Analytics lar deg måle trafikk på tvers av tid og enheter, og finne nye, viktige sammenhenger.

Jeg var nylig i Stockholm på et seminar hvor Sandik Nandy fra Google påpekte at Googles viktigste mål er å være «Kilden til sannhet». Det ble også påpekt at de som ligger i forkant når det kommer til digitale løsninger vinner. Digitale løsninger kan være så mangt, og sannhetskilden gjelder ikke bare for aktivitet på websider eller i apper. Nå er det nesten ikke grenser for hva som kan måles.

Universal Analytics – Kilden til Sannhet?

Det som muliggjør målinger av alt fra websider via inngående og utgående e-poster og telefonsamtaler til aktiviteten til hunden din er Universal Analytics (UA). Koden som du legger inn i applikasjonen din for å kunne analysere data i Google Analytics.

UA er den nye standarden for måling i Analytics. Den gamle sporingskoden fungerer inntil videre, men vil bli avviklet når UA er ferdig integrert som den nye brukerstandarden.

Fordelen med UA er at den endrer måten data samles og organiseres på i Analytics-kontoen din, sånn at du kan få en bedre forståelse av hvordan brukere samhandler med ditt nettbaserte innhold.

Se trafikk fra flere enheter i en sammenheng

Med UA lanserte Google User ID, som gjør det mulig å se på trafikken fra flere enheter i sammenheng. Ta Ole for eksempel. På toget hjem fra jobb sitter han og surfer på nettbutikken.com på mobilen. Senere på kvelden sitter han foran tv-en med nettbrettet i fanget og er på ny inne på nettbutikken.com. Han bestemmer seg for at han vil handle fra butikken, men opplever det som enklere å registrere kjøpet på desktop. Han finner derfor fram laptopen, navigerer på nytt inn på nettbutikken.com og gjennomfører bestillingen.

Tidligere så vi alle disse hendelsene fra en og samme bruker som tre isolerte hendelser. Dette førte til at vi mistet både verdifull informasjon om de enkelte brukerne og betydningen av ulike enheter for kjøpsprosessen. Ved hjelp av User ID kan vi følge brukeren på tvers av enheter og får derfor et mye tydeligere bilde av hvilke sider og enheter som bidrar i de ulike stegene i kjøpsprosessen – og ikke minst hvordan de bidrar til konvertering.

Mål alt som er koblet til nettet

UA åpner ikke bare for en mer fleksibel måling på tvers av domener, men også for måling av alle andre typer enheter som er knyttet til Internett – kassaløsninger, spillkonsoller og hundebånd. Joda, jeg mente hundebånd. Så vidt jeg vet er overvåking av husdyr fortsatt tillatt, og nå kan du spore din hunds posisjon (i 5 minutters intervaller) ved hjelp av Google Analytics.

Definer meningsfulle og motiverende dimensjoner og metrics

UA gir deg flere konfigureringsmuligheter. I tillegg kan du opprette egne dimensjoner og metrics i Google Analytics for å gjøre dataene dine mer relevant for dem som skal lese rapportene dine. Den svenske «Naturskyddföreningen» viste, på tidligere nevnte seminar, hvordan de brukte det i praksis. Jeg tråkker vel ingen på tærne når jeg hevder at miljøvernere helst vil bruke så mye tid som mulig på å redde naturen, og så lite tid som mulig på å rapportere og administrere. Tall og statistikker er også noe mange (og det gjelder ikke bare miljøvernerne) blir umiddelbart søvnige av.

«Naturskyddföreningen» har i stedet for å bruke standarddimensjonen «Revenue» (snork!) laget sin egen som de kaller «Square meters forest saved» (jippi!). Jeg vet i alle fall hvilke data jeg ville opplevd som mest motiverende om min arbeidsdag handlet om nettopp dette. Grafen som viser hvor mye regnskog de har reddet er i tillegg integrert på intranettet til foreningen. Med andre ord har hele organisasjonen hele tiden tilgang til data som viser hvor mye deres arbeid bidrar til å redde nok en bit av regnskogen.

Mer informasjon om kjøpsprosessen

UA gir deg også tilgang til Enhanced eCommerce, som er et sett rapporter, som gir deg med egen nettbutikk tilgang til en mengde verdifull statistikk fra kjøpsprosessen. Du kan se ytelsen til hvert enkelt produkt, og du kan se hvor mange som faller av hvor i de ulike stegene i kjøpsprossen. Du kan til og med legge til en kobling til egne systemer for å se antall refusjoner og dermed regne ut den faktiske omsetningen som finnes på hvert produkt. Disse rapportene gjør det enklere for deg å avdekke svakheter i kjøpsprosessen din og bygge segmenter som du kan bruke til remarketing.

Universal Analytics er kanskje ikke svaret på alle dine problemer, men det er ikke noe tvil om at denne måten å måle og organisere data vil hjelpe deg til å finne fram til dine sannheter. Det vil kunne gi deg en innsikt i din egen forretningsvirksomhet som kan gjøre at nettopp du blir den digitale vinneren.

Dette var morsommere enn du trodde!

***

Nå har du mulighet til å registrere deg for nyhetsbrev fra denne bloggen. Da vil du få tilsendt ukens Skvulp samt oversikt over det vi ellers har publisert på bloggen den siste uken. Fyll inn e-posten din rett nedenfor her!

Publisert