3D-printet robot

Alt skal 3D-printes!

Små, relativt billige «hjemmeprintere» har sørget for at interessen for 3D-printing har eksplodert.

3D-printing er virkelig ikke noe nytt, og har blant annet blitt brukt mye innen prototyping. Nå kommer det stadig flere eksempler på hvordan teknologien kan brukes.

SXSW Interactive i Austin pleier å ha oversikten når det gjelder teknologitrender, og på årets konferanse var 3D-printing i stor grad synlig både på foredrag og på markedsområder tilknyttet konferansen. Utskriftene kom for det meste i form av meningsløse figurer og smågodt. ”Kult!” var jo en tanke som gikk igjen, men mest var det egentlig ”hm, er dette virkelig 3D-printing…?”. Som for eksempel når det ble vist frem at man kunne frese inn tekst i et trestykke, og kalte det 3D-printing. Eller i Oreo-boden hvor de drev med #EatTheTweet (hæ?):

Litt rusk følger alltid med når en ny trend vokser frem, men vi ser heldigvis også mer relevant bruk av teknologien enn eksemplene fra SXSW. Programmerings-rockestjernene i Bengler står bak tjenesten Terrafab, hvor man kan få et lite stykke Norge – 3D-style. Prosjektet var et samarbeid med Kartverket, som et eksempel på hva man kan gjøre med åpne kartdata.

Mens Benglers kart er statiske, bruker prosjektet VizBox av Jon Olav Husabø Eikenes 3D-printede kart på en mer interaktiv måte:

 

De fleste 3D-modellene vi ser er ensfargede, og vi ble derfor småfascinerte når vi så hvordan Shapeways scannet vår tidligere kollega Haakon i farger når han skulle få laget en 3D-avatar av seg selv.

Haakon1 600x477 Alt skal 3D printes!

 

Forhåpentligvis får vi se enda nyttigere bruk av 3D-printing fremover. Det at man kan printe så lite som ett eksemplar av noe uten at det koster en formue, gjør det mulig med personlige tilpasninger av det som printes kan, noe som for eksempel kan ha stor verdi i helsevesenet. Ifølge NRK kan vi snart si adjø til organtransplantasjoner, da organer selvsagt også kan 3D-printes. 3D-printede hjerter kan være en realitet innen fem år, sies det.

Hva som er det neste? 4D-objekter, såklart! Den fjerde dimensjonen er informasjon. Her kan man programmere inn informasjon, f.eks om hvordan objektet skal montere seg selv sammen, slik som i Truncated octahedron fra MIT, presentert under The future of making med Tim Brown og Joi Ito på SXSW:

 

 

Publisert