Topp 5 for mor i storbyen

Snapchat og CARROT er to av Trine Harnes’ digitale favoritter. Men hvilken tjeneste havner på topp?

Mine topp 5 digitale favoritter er ikke siste skrik på app-fronten, men (for mange) kjente, kjære funksjonelle stayere som løfter hverdagen til mor i storbyen fra gråtoner til X-pro II (for å bruke en relevant metafor). Mulig de kan fargelegge hverdagen for deg også!

snapschat logo Topp 5 for mor i storbyen

#5 Snapchat

En app for kidsa og sexting, sier du? Neida. OK, det er et ypperlig kameraverktøy for flørting selvsagt, men enda bedre for å fortelle dine nærmeste om hvor du befinner deg og hva du gjør akkurat der. Glem alt du har lært om proporsjoner, filtre og fotogene motiver. Bare klikk og vær glad, og send avgårde til den du tenker på der og da. Eller send til hele vennegjengen om du vil. Men ikke vent å få svar. For la oss være ærlige, det er jo sjelden store øyeblikk vi snakker om. Og det er helt greit.

Jeg har uansett kun en håndfull mennesker som jeg kommuniserer med på denne måten. Velg dine venner med omhu. Legg deg på omtrent samme nivå i frekvens og innhold. Og vær oppmerksom på snap-fella. Når funksjonaliteten er så enkel er det lett å bli overivrig. Vil venninnen din virkelig vite at det er tomt for dopapir der du sitter? Kanskje. Kanskje ikke. Og hvor ofte trenger du å sende bilder av skoene dine? Jada, trine_linn tar selvkritikk. Men det er jo så gøøøøy!

#4 The Huffington Post / Mashable / Upworthy / Vox / NowThis etc

Hvordan få med seg alt som kan (men ikke nødvendigvis burde) deles på sosiale medier uten å bruke masse tid på å finlese norske og utenlandske nettaviser hver dag? Følg disse sladrehankene på Facebook så er du i alle fall godt på vei. De er temmelig like og deler derfor fjerdeplassen. Her snakker vi virale videoer, kjendisnytt og «det alle snakker om» i en salig blanding. Og det må jo mor ha. Er de til å stole på? Nei. Men du skal uansett ikke tro alt du leser. Hører du?!? Disse folka er eksperter på å lage klikk-vinnere, og sjansen er stor for at du blir lurt. Men når overskriften «5 surprising things men find sexy on you» lyser mot deg, må selv en tykkhudet mor i storbyen gi tapt.

#3 CARROT To-Do

En mor i storbyen trenger lister for å huske alt som skal gjøres. Og vi som elsker lister, elsker lister fordi vi elsker å stryke ut oppgaver vi er ferdige med. Og alle liker jo å bli sett når vi er flinke. Carrot er en “talking task list”. Den åpner dialogen med å si: “Greetings, lazy human. I, CARROT, am your new task mistress.” Så er det bare å taste inn oppgavene dine, og slette dem etter hvert som de er utført med en enkel sveip. Carrot gir deg de tilbakemeldingene du fortjener. Få ting gjort og få ros. Vær lat og få kjeft. «It’s been 4 days since you did anything useful». Skjerpings. Uansett er det gøy.

Appen fungerer såpass bra at jeg vurderer å laste ned CARROT Hunger – en snakkende kaloriteller som på brutale måter vil straffe deg for overspising med «hideous fullscreen ads, and tweets that will shame you in front of all your social media pals». Koble på iBeacons og du har en kjøleskap-vokter som sier det som det er. Vi får se nærmere sommeren.

Uansett. Når hodet er tømt for alle løse tråder kan jeg fokusere på andre og mye viktigere ting.

Som for eksempel:

#2 Instagram

Jeg følger drøyt 300 kontoer. Noe som er i overkant om du bare er innom en gang i blant, men helt passe om du er innom ca. hvert kvarter. Da jeg jobbet på Stylista.no-prosjektet fylte jeg opp med gatemotebloggere, designere, stylister og IT-girls som strengt tatt er langt utenfor min egen demografi. Men de var overraskende inspirerende med et overbærende filter på, og de fleste har fått lov til å bli værende. En mor i storbyen må jo i alle fall forsøke å holde seg oppdatert på trender, så ofte som hun kan bli nødt til å bytte profilbilder på diverse sosiale medier. Jeg følger for øvrig ikke alle jeg er Facebook-venn med. Det er viktig å tenke funksjon her. Du vil bli inspirert av Instagram, ikke ha all verdens trivialiteter inn med teskje. Bruk tid på å lete frem noen som faktisk tar gode bilder med motiver som interesserer deg, og spe på med litt tull og tøys. Da er det ikke grenser for hvor mye alenetid du kan slå i hjel her. I det siste har jeg begynt å trene yoga, og vips får jeg min daglige dose yogis i noen ganske absurde og fysisk utenkelige positurer. Kanskje mest av alt fascinerende.

Og så har vi kommet til vinneren.

tinder logo 2 Topp 5 for mor i storbyen

#1 Tinder

Ingen over, ingen ved siden. Makan til verktøy for mor i storbyen! Form, funksjon, innhold – sjekkeappen som jeg var så motstander av for et år tilbake har faktisk alt, og knuser alle motstandere på det stadig voksende sjekkemarkedet. Selv med et lite fratrekk for chat-løsningen må denne vinne kåringen. Hvor ofte har man vel ikke sittet og diskutert den geniale og kompromissløse enkelheten, der du MÅ gi noen tommelen opp eller ned for å komme videre i profilbunken, og samtidig slipper vonde avvisninger eller uønsket oppmerksomhet. Hva ville vel livet vært uten en jevn dose med «Congratulations! You have a new match!» Det er brukeropplevelse på høyeste nivå! Det spiller ingen rolle om du faktisk har lyst til å møte vedkommende eller ikke. Tanken på at noen synes du er hot er alene verdt prisen du må betale. For når tommelen verker av utallige timer med sveiping gjennom en endeløs rekke av profiler, og du med skam må erkjenne for dine foreldre at du fortsatt ikke har funnet Den Ene, og når du har lagt mobilen lett synlig på møtebordet og glemt å skru av varslingen, så kan du likevel koste på deg et selvtilfreds glis. For du har gode dager i vente, de etablerte par-vennene dine er grønne av misunnelse, og kanskje, bare kanskje, har Tinder denne gangen gitt skjebnen en hjelpende hånd.

Hva er dine fem favoritter?

(Toppbildet: Bjørn Husby)

***

Lurer du på hva som har skjedd på Internett den siste uken? Skvulp samler det beste innholdet, og serverer det i en passelig porsjon på vei inn i helgen.

Publisert