Når skal Tingenes Internett slå an?

Nå har vi snakket lenge om Internet of Things uten at det har skjedd stort. Kanskje vi venter på tjenester som er både smarte, morsomme og hjelpsomme?

Det er den tiden av året. Etter å ha brukt desember til å oppsummere 2014, er det nå tiden for å se på hva vi tror er trendene for 2015.

Computerworld har intervjuet norske IT-ledere, og jeg ser at mange har troen på Tingenes Internett (Internet of Things) i år. Det hadde vi nok i fjor også, men kanskje det er i år det tar av?

Men hvorfor er ikke begeistringen på topp hos de fleste av oss forbrukere enda? Etter å ha jobbet med ny teknologi gjennom stort sett hele karrieren, føler jeg jo at jeg burde vært enda mer motivert for denne utviklingen. For det er jo en utvikling, ikke bare en trend. Flere enheter kan snakke sammen, og det kan jo by på veldig spennende muligheter. Som forbruker er min hovedteori er at det er fordi jeg ikke har sett noe som vil løse hverdagsproblemene mine enda.

Eksempelet med at kjøleskapet ditt skal melde fra når du er tom for melk begynner jo å bli litt oppbrukt, synes jeg – men det dukker fortsatt jevnlig opp. Selv om mine nærmeste sikkert synes at jeg kan være litt distré til tider, pleier jeg å få med meg når jeg er tom for melk, så jeg ser ikke sånn umiddelbart behovet for denne funksjonen. Dessuten har et kjøleskap allerede blitt hacket, og det er jeg ikke akkurat veldig interessert i.

Eller hva med dingsen som sender deg en tweet når babyens bleie må skiftes? Artig, men virker strengt tatt som en litt tungvindt måte å kommunisere med barnet på.

Og treningstøy som måler hjerterytmen din? Jo, helt sikkert nyttig det.

Åpne døren med telefonen er jo også en mulighet vi har fått det siste året. Ser jo fint ut det og, men det er jo litt stress å måtte følge med på batteriet på enda en dings – denne gangen utgangsdøren.

En paraply da, som melder fra når du må ta den med om morgenen, tekster deg når du har glemte den igjen på café, og ikke minst har en form for taxilys som melder fra til omverden om du vil dele paraplyen med tilfeldig forbipasserende på gaten? Særlig det siste er jo en søt idé, men jeg er redd at vi skandinaver har litt for stort behov for fysisk distanse til at det blir en umiddelbar suksess.

Og sånn kan listen fortsette, med artige oppfinnelser basert på nye teknologiske muligheter. Men har man egentlig sett på hva folk virkelig trenger?

Men så! I julen så jeg en kombinasjon av to dingser som kan forenkle hverdagen min! KipstR kombinerer PVR-en din og aktivitetsmålerne mange av oss har rundt håndleddet. Situasjonen er kjent for mange: du sitter i sofaen etter en lang dag med jobb, fritidsaktiviteter, familie og barn, og er litt sliten. Så du prøver å slappe av med en film på TV, men du merker at øyelokkene blir stadig tyngre. Armbåndet merker nå at du holder på å sovne – og sier fra til PVR-en, som deretter tar opp det du ser på. Når den merker at du våkner igjen, begynner den å spille av der du slapp. Perfekt løsning på et klassisk i-landsproblem!

Spøk til side. Det finnes mange spennende oppfinnelser rundt Tingenes internett, både for forbrukere og bedrifter. Og kanskje 2015 er året det virkelig slår an.

Men kan vi ikke i det minste lære av gutta bak KipstR? Se på de realistiske utfordringene i folks liv, og så finne løsning som er både smart, morsom og hjelpsom? Det er hva jeg ønsker meg for 2015!

Publisert