Slik blir du kvitt nye kunder

Felles for alle nye besøkende til din nettside er at de kommer dit med et spesifikt mål – en oppgave de ønsker å løse. Det kan være å lese en artikkel, finne ut hvor du holder til, kjøpe et produkt eller ha en meningsfull utveksling med andre mennesker. Eventuelt som i eksempelet ovenfor, kle av Kari Traa. Den mest effektive måten å unngå at nye besøkende blir kunder er å sette opp hindre for å nå disse målene – såkalt «gating». Her er 5 populære metoder du kan prøve:

1. Like-gating

«Vårt innhold koster én like – pay up, sucker!» Her må brukerene trykke på like (uavhengig om de liker eller ikke) for å få gjøre det de kom til siden for å få løst. Typisk brukt av aktører hvor antall likes er viktig måltall. Skjønt, samme regel gjelder på nett som på ungdomsskolen, det hjelper lite at mange liker deg litt. De rette folka må like deg godt – for de rette grunnene.

2. Survey-gating

«Velkommen hit for første gang, vennligst svar på denne 20 minutters undersøkelsen du på ingen måte har forutsetning for å svare på» Ikke den mest effektive metoden å bli kvitt kunder på, men det er et fint supplerende tiltak som kan gi gode effekter for lav kost.

3. App-gating

«Vi har brukt så mye penger på appen vår at du heller burde bruke den enn nettsiden du prøver å komme til» Pass på at denne splashen kommer hver gang samme kunde kommer tilbake for maksimal effekt.

4. Signup-gating

«For å prøve superduper-tjenesten må du lage en egen superduper-profil med et eget superduper-brukernavn og superduper-passord». Som et alternativ kan du benytte ‘Sign up with Facebook’. Her er det viktig å be om tilgang til mest mulig sensitiv informasjon og ikke glem tillatelse til å poste fritt på kundens vegne. Det pleier å gjøre susen.

5. Paywall-gating

«Her gir vi ikke ved dørene lenger – nå skal du betale for hvert minste tegn» Særlig brukt av mediehus og er i praksis signup-gatingens storebror. I tillegg til å måtte lage en ny konto må du også frem med kredittkortet og laste ned siste versjon av Java. Viderekommende kan forsøke å kombinere app-gating, med signup-gating og paywall-gating som tilbud til førstegangsbesøkende. Legger du til BankID-gating som en endelig snublefelle her, vil du fort bli markedsledende på kundefrafall.

Andre alternativer:

  • Intro-gate: Gi nettsiden din en intro. Med lyd. Og auto-play. Uten skip-knapp.
  • Ad-gate: Legg en svær reklame for noe fullstendig irrelevant over innholdet brukeren ønsker. Sørg for at den nesten er umulig å lukke.
  • Mobil-gate: Fortell brukeren at innholdet de så etter ikke er tilgjengelig i mobilversjonen, link til web-versjonen, men send dem da til forsiden.
  • Flash-gate: Pakk kampanjen din inn i flash. På denne måten blir du kvitt 30% av kundene helt automatisk.
  • Rate-gate: Dette funker best for apper, men mange har oppnådd god kundeflukt ved å trygle brukerne for ratings hver gang de skal bruke tjenesten.

Slik beholder du nye kunder

Spøk til side – å gjøre førstegangsbesøkende til kunder som blir hos deg, er ikke en triviell oppgave, men prinsippet er såre enkelt. Det krever at man løfter blikket fra banal konvertering, til å se første besøk som starten på en relasjon, og helhetlig kundeopplevelse, hvor man skal hente ut gjensidig verdi over tid. Ta i mot kundene dine og la dem få løse sine oppgaver først – så kan du gjøre deg fortjent til likes, introdusere dem til app’en din, etterhvert gjennomføre en spørreundersøkelse på brukere som har vært der en stund, og forhåpentlig begynne å betale deg for tjenesten du tilbyr.

[Innlegget ble opprinnelig publisert på Kampanje 6. februar]

Publisert