Javel, Herr Statsminister

Kanskje alle prosjekter bør ha en statsminister blant brukerne?

Som jeg har skrevet tidligere, designer vi i Making Waves intranett for Stortinget. Som i alle andre prosjekter er en viktig del av jobben er å gjøre seg kjent med brukerne. I dette prosjektet bruker vi en kombinasjon av intervjuer, observasjon og spørreundersøkelse for å gi så mange som mulig muligheten til å komme med innspill. Demokrati er en verdi vi prøver å etterleve i praksis.

Innhenting av brukerinnsikt er noe av det mest inspirerende jeg gjør i jobben min. Det er ikke noe som motiverer meg mer enn å møte de som skal bruke det vi lager. Men som regel er det jo ukjente, vanlige folk vi møter. Denne gangen er det derimot en kombinasjon av vanlig ansatte og folk vi kjenner fra TV og medier.

Når man jobber med kjendis-brukere blir derfor noen utfordringer, som fordommer og forutinntatthet satt på spissen – hva man mener om hvilke politikere får man legge av seg, og partipolitikk får man i alle fall styre utenom. (Gudene vet at prosjekter kan bli politiske nok som det er). Det blir desto viktigere med respekt og vennlig nysgjerrighet. Hvordan er det egentlig å være folkevalgt? Ikke overraskende er en stortingsrepresentant bare et menneske som forsøker å ha en effektiv hverdag, og representanter fra FrP og SV har de samme grunnleggende behov når det gjelder kommunikasjon og samhandling. (Rent bortsett fra at FrP viser seg å være noen kløppere på Facebook!) Og det er bare å konstatere at noen av landets mest oppgående borgere, sliter like mye med å bruke VPN som undertegnede.

Dessuten må vi huske at alle brukerne er viktige. Jens eller ikke. Rundt ansiktene vi ser på TV er det en stor administrasjon og et støtteapparat som jobber hardt for at Norge skal styres effektivt. Bibliotekaren er like viktig som Erna. driftsteknikeren er like viktig som Siv, og referenten er like viktig som Liv Signe. La det være klart at mye tid har gått med til innsikt i disses hverdag.

Likevel tok vi en runde ekstra med korrektur etter å ha tenkt på Jens. Men la dette heller bli normen i alle prosjekter. Alle brukere fortjener samme respekt som Jens. Et godt spørreskjema. En godt møte. Et ønske om innsikt – som kan forenkle hverdagen. Det er lett å relatere til Jens, for han er kjent. Men i mitt neste prosjekt skal jeg utnevne en helt vanlig bruker til Statsminister – heretter skal det finnes en Jens i hvert eneste prosjekt. En bruker man har litt ekstra respekt for, og ikke ønsker å gjøre feil ovenfor. Og hva med deg? Hvem er din Jens Stoltenberg? Eller, for all del, utnevn gjerne en Erna Solberg.

Publisert