Hva kan offentlige prosjekter lære av SSB?

Etter 5 år og 100 millioner, 6 år og 125 millioner har Statistisk Sentralbyrå (SSB) lansert sine nettsider i «ny drakt».

Gratulerer, jeg unner dere virkelig å få disse ut, og gleder meg over at Norges beste data-skattekiste er blitt mer tilgjengelig gjennom bedre navigasjon, presentasjon og søk. Men…

…selv om noe til dels er blitt adressert og forklart, er det fortsatt nær uforståelig at man i 2013

  1. Lanserer noe som ikke tilpasset mobil. Jeg har full forståelse for at SSB har materiale og presentasjonsformater som gjør det arbeidskrevende å gjøre noe 100 prosent responsivt. Men selv om man ikke har mulighet til å operere ‘mobile first’ på alt, gjør SSB seg selv en bjørnetjeneste når man jobber med innholdet uten å forholde seg til en virkelighet av flere enheter og skjermstørrelser. Design for fremtiden, ikke situasjonen den 5 år gamle kravspesifikasjonen sikkert beskrev. Og dette handler om langt mer enn bare presentasjonsformat.
  2. Lager portal før API. SSBs er data fantastiske! Tilgjengeliggjøring av dette materialet gjennom API’er vil være et av de største løftene for åpne data (og mulighet for andre aktører til å skape nye tjenester på toppen) i Norge. Å prioritere dette ned er stikk i strid med anbefalingen om tilgjengeliggjøring i det offentlige. Og burde ikke en SSB-portal nettopp være basert på eget API? (Merk at et prøveprosjekt som skal gjøre dataene tilgjengelig er planlagt for 2013)

Noen av svarene i ligger i rapporten Det Norske Veritas skrev om prosjektet i fjor, og SSB har ikke lagt skjul på at prosjektet ikke akkurat har gått på skinner. Men i forlengelsen av denne åpenheten håper jeg vi også kan bruke anledningen til å lære. Gjort er gjort og spist er spist i den delen av prosjektet som er gjennomført. Min oppfordring til SSB er å dele med oss andre hva de har erfart og hva andre prosjekter i det offentlige kan lære av SSB – tar dere den utfordringen?

Og igjen, gratulerer med nye sider, jeg gleder meg til å se hva som blir rullet ut på den nye plattformen i løpet av året.

Publisert