Gjør det selv-testlab

Vår lille julegave til alle dere som driver med brukertesting: Her deler vi oppskriften for hvordan vi laget brukertest-lab på sparket – uten ekstra budsjett. God jul!

Hva gjør man når man er 60 designere som skal dele på én skarve brukertest-lab, og det er like før jul og kundene skal bruke opp budsjettene sine, og har funnet ut at å ha en brukertest, dét kan være lurt nå rett før jul, og man har vært litt dårlig til å planlegge, og labben er opptatt alle hverdager før jul – og det er like før leveranse og juleferie?

Dette er en fortelling hvor det gikk bra til slutt: Vi bestemte oss for at å få gjennomført testen var viktigere enn å bruke labben. Det finnes jo flere måter å gjennomføre test på. Vi kunne for eksempel ha bruker, fasilitator og observatør i samme rom for eksempel. Men med flere personer involvert, blant annet ønsket kunden å delta, så var det litt upraktisk. Du kan jo tenkte deg selv om du blir invitert på brukertest for et gavekort på 500 kroner og bli møtt av et kobbel med folk som følger med på hva du gjør. Ikke veldig behagelig. Vi hadde derfor et behov for et eget rom for observatører.

Det som skulle testes var en prototype laget i InVision for mobiltelefon. Det ser altså high-fidelity ut, men det er ikke så mye brukeren kan trykke på. Det var viktigere for oss å se og høre brukerens refleksjon rundt det hun opplever, enn for eksempel å se i hvordan trykkflatene utnyttes osv. Med dette som utgangspunkt kom vi frem til følgende oppskrift.

Dette trenger du:

Maskiner og utstyr:

 • Internett
 • 2 Macbook-er
 • 1 iPhone 5S
 • 1 lightning-til-USB-kabel
 • 2 rom, et testrom og et observasjonrom
 • 1 TV eller ekstra skjerm (ikke nødvendig)
 • En teipbit (for sikkerhets skyld)
 • 1 flipover og post-its (til notater)

Programvare:

 • Quicktime
 • Facetime
 • Et skjermdelingsprogram (vi brukte Splashtop)
 • Noe å teste (i vårt tilfelle en invision-prototype)

Slik gjør du:

1. Sett opp maskiner og utstyr

På testrommet, altså det rommet der bruker og fasilitator sitter, satte vi opp en iPhone og en Macbook Pro. Telefonen var koblet til laptopen ved hjelp av en lightning-til-USB-kabel.

2014 12 19 10.45.35 Gjør det selv testlab

På observasjonsrommet skulle vi sitte flere personer for å notere det som skjedde på flip overs. Her brukte vi en Macbook Air koblet mot en TV-skjerm slik at alle kunne se det som foregikk i testrommet, men det går helt fint å bruke kun en laptop også.

Det er å anbefale å bruke en ledning for å koble til kablet internett i begge rom, trådløst nett kan vært ustabilt.

brukertest Gjør det selv testlab

2. Sett opp mobiltelefonen

Vi kunne ha brukt et webkamera festet på telefonen for å filme hva brukeren trykker på, men dette utstyret var opptatt, og vi trengte egentlig bare se hvor brukeren var i løsningen på en datamaskin. Programmet Quicktime som følger med gratis på Mac løste den oppgaven for oss.

Koble til telefonen med USB-ledningen og åpne Quicktime Player. Velg File > New Movie Recording.

Screenshot 2014 12 19 15.11.03 Gjør det selv testlab

Deretter må du bytte videokilde til telefonen ved å trykke på den lille nedtrekksmenyen ved siden av opptaksknappen.

Screenshot 2014 12 19 15.11.49 Gjør det selv testlab

Dersom du ikke får opp telefonen i listen, så må du antakelig innom noen runder med godkjenning av at du stoler på denne datamaskinen. Det kan være nødvendig å koble fra ledningen og sette i på nytt.

Vi brukte våre egne telefon til testen og det ville være kjedelig å bli varslet om innkommende Snapchats eller få meldinger fra kjæresten midt i testen. For å unngå anrop så skrudde vi på Airplane-mode på telefonen. Men vi trengte internett fordi prototypen var en nettside. Derfor: Aktivér wifi. Mange meldingstjenester fungerer med bare wifi, derfor trenger du også å aktivere Ikke forstyrr (måne-ikonet) på telefonen.

2014 12 19 10.59.25 Gjør det selv testlab

Men dette holder ikke alene. Som standardinnstilling for iPhone blir du likevel forstyrret av meldinger dersom skjermen er låst opp. Du må derfor inn i innstillingene for Ikke forstyrr og velge at det også skal være gjeldene uavhengig av låseskjermen. Huk av på “alltid”.

2014 12 19 10.59.00 Gjør det selv testlab

Tips! Blir du sprø av at iTunes OG iPhoto åpner seg hver gang du kobler til iPhone? Følg så denne instruksjonen for å bli kvitt problemet.

3. Sett opp skjermdeling

For å kunne se skjermen på testrommet fra observasjonsrommet, trenger du et skjermdelingsprogram eller en eller annen form for kringkastingsmulighet via strømming på nett. Vi prøvde først løsninger som Ustream, men det var problematisk med brannmuren i nettverket. Skype og Apples Facetime tilbyr også skjermdeling, men gir ganske lav oppløsning. Teamviewer testet vi også, det fungerte forsåvidt ganske bra, men hadde også litt lav oppløsning. Alle disse tre har også mulighet til å vise video fra kamera og lyd fra mikrofonen i laptopen, noe vi også trengte, men ingen løsning var heeeelt optimal.

Til sist endte vi på Splashtop fordi oppløsingen var klart best. Det var dessuten veldig enkelt å styre en annen laptop gjennom programmet, blant annet trenger den andre laptopen bare godkjenne tilkoblingen én gang, så kan man ta over skjermen når man ønsker. Det var derimot litt krøkkete å få satt opp Splashtop. Her må laptopen på observasjonsrommet installere programmet Splashtop Personal, mens det er programmet Splashtop Streamer som skal på testrommets PC. Det er Splashtop Personal som styrer den andre maskinen.

Screenshot 2014 12 19 16.10.31 Gjør det selv testlab

4. Video og lyd

Ulempen med Splashtop er at det ikke finnes mulighet til å strømme video og lyd (fra mikrofon) sammen med skjemdelingen. Løsningen ble derfor å ringe opp den andre laptopen ved hjelp av Facetime som kommer innebygget på Mac.

Ved hjelp av Facetime kunne vi se og høre brukeren godt, mens de på testrommet ikke ser inn på observasjonsrommet fordi vi skrudde av skjermen. Som en sikkerhetsforanstaltning teipet vi også over kamera på laptopen på observasjonsrommet og mutet mikrofonen.

Inne på observasjonsrommet: Legg facetime-vinduet oppå Splashtop Personal, slik at du kan se video/lyd sammen med skjerminteraksjon.

2014 12 15 16.02.59 Gjør det selv testlab

5. Og voilà … brukertestlaben er klar!

Testrom og observasjonsrom Gjør det selv testlab

brukertest 2 Gjør det selv testlab

2014 12 15 16.01.03 Gjør det selv testlab

brukertest 3 Gjør det selv testlab

Til sist …

bruketest 4 Gjør det selv testlab

Skrevet av Ingjerd og Maria, illustrasjoner av Terese

Publisert