Forgot your password?

Passord, det vondeste ordet nå etter sommerferien.

Hvordan overgangen fra årets allerede legendarisk varme sommerferie har vært? Tidsklemme, morgenmøter, matpakker og havregrøt er ingenting mot hverdagens mest irriterende moment: Passord. For hva var det igjen..? Det sies at en vellykket ferie kjennetegnes av at man ikke husker passordet til hverken inngangsdør eller PC på jobben. Men takket vært topp kollegaer på IT, gikk påloggingen til arbeidslivet smertefritt. Det er verre med passordene til resten av livet.

For Nespressos kaffebestillingsapp har dessverre ikke samme passordminne som meg. Og hva med skolefrukt.no? Var brukernavnet privat e-post og passordet barnets fødselsdato? Eller var fødselsdatoen for kort slik at jeg la til passord med stor P for å klare kravet om åtte tegn samt små og store bokstaver? Hvorfor må jeg føle meg som en kriminell kodeknekker når mitt egentlige ærend er å bestille kommunalt subsidiert frukt?

Ellers i livet er jeg strukturert, presis og har en pinlig detaljert hukommelse, men passordkarmaen og -minnet er lik null. I følge psykologen George A. Millers kjente teori om korttidsminne er det vanskelig å huske mer enn rundt syv (pluss minus to) tall uten å gruppere eller lage et system.  Men hva når systemene svikter meg?

Miseren har heldigvis sine økonomiske fordeler. Isabel Marant-buksen jeg fant i går kveld ligger trygt og utilgjengelig i net-a-porter.coms handlekurv, 2 for 3-tilbudet fra polarnopyret.no kan vi sikkert klare oss uten og amazon.com lagrer inntil videre mitt bibliotek av uleste selvhjelps-bøker.

Kan du ikke bare velge ett langt, sikkert og felles passord til alt? Selvsagt, men da må jeg begynne på nytt. Og det er lett å falle av vannvogna; verdens mest brukte passord var lenge password. Som blir til Password1, Password123 og så videre.

Og joda, jeg vet at det finnes apper som Keeper og 1Password som tar vare på passordene på alle tenkelige devicer. Jeg har til og med lastet dem ned. Men hva var passordet igjen?

Publisert