Årets beste apper

Vi har kåret de ti beste appene akkurat nå!

Om det går an å oppsummere “appåret 2013”, så må det være at 2013 var året hvor apputviklingen ble voksen. Vi lager ikke lenger apper for appens skyld, appen må løse et problem eller svare på et behov hos brukeren. Det er tjenesten som er det sentrale – appen er bare en av flere mulige måter å tilgjengeliggjøre tjenesten på.

Appen må være nyttig, attraktiv og brukervennlig. I tillegg må appen eller tjenesten være vanedannende over tid. For selv om brukeren har installert appen, så blir den slett ikke nødvendigvis brukt.

Vi har også etterhvert lært at appene ofte kan erstattes av responsive (skalerbare) nettsider, noe som har medført at app-utviklling og web-utvikling mer eller mindre har smeltet sammen.

Med dette i bakhodet: Hvilke apper er best nå som vi er litt inn i 2014?

Jeg har mesket meg i fjorårets apper og laget en uformell Topp 10-liste basert på følgende kriterier:

  • Innovasjon og særpreg
  • Nytteverdi
  • Brukervennlighet
  • Utforming som begeistrer (fordi gleden over virkelig smuuude transisjoner ikke må undervurderes hva gjelder apper!)

Dette er altså min liste over de beste appene ved inngangen til 2014:

1. Instagram

For selfies og hundebilder.

Instagram oppmuntrer vår indre kikkermentalitet, her kan vi følge med på kjærlighetslivet til Justien Bieber, se hunden Tuna med overbittet eller legge ut mer eller mindre flatterende selfies. “Selfie” ble forøvrig fjorårets nyord i Oxford Dictionary.

2. CLUE

Visuell fremstilling av tante Rød.

Clue har skjønt at damer ikke nødvendigvis vil ha rosa apper og er designet av tidligere kreativ leder i Frog Design, Mike LaVigne (for design-nerdene iblant oss).

ingjerd 2 Årets beste apper

3. Snapchat

1-2-3-4-5 … aaaaaand it’s gone!

Den beste måten å dele flyktige øyeblikkshendelser på. Jeg liker at ingenting lagres, at man bare har noen sekunder på å få med det med seg og at man kan dele uten å forvente svar eller likes.

4. VSCO CAM

Ingen over, ingen ved siden. Verdens beste fotoapp.

VSCO Cam stiller de fleste andre i skyggen. Dette er en av de mest effektive, og ikke minst den absolutt vakreste, måten å ta bilder med telefonen på.

5. Sunrise

Dritlekker kalender for Facebook- og Google-hendelser.

Sunrise fungerer utrolig mye bedre enn den innebygde iOS-kalenderen. Hadde appen støttet Exchange, så hadde jeg byttet på flekken.

6. NSB og Ruter Billett 

Kjøp deg god samvittighet med billett på telefonen.

Appene til NSB og Ruter gjør mer eller mindre det samme, derav delt sjetteplass. Å kunne kjøpe og vise frem månedskortet på mobilen gjør det mye enklere å ha gyldig billett.

7. Tinder

Populær sjekke-app ingen tør innrømme at de bruker?

Appen oppfordrer til overfladiske vurderinger av mennesker, men det er kult når interaksjonen i appen er en driver for tjenestens popularitet og adopsjon (“swipe left” eller “swipe right” indikerer om du liker noen eller ikke).

8. SATS

Får meg ut av sofaen og inn på treningsstudioet.

SATS-appen får meg til å møte opp på trening fordi det er så lett å booke meg inn på gruppetimer. Men jeg skulle ønske at jeg kunne dele min treningsplan med noen utvalgte venner, fordi trening er jo også en sosial greie.

9. iZettle

Ta i mot kortbetalinger på telefonen.

En vanlig kortterminal er dyr, men vi har ikke lenger kontanter på oss. Svenske iZettle er med på lista fordi tjenesten er helhetlig og gjør det mulig å ta i mot kortbetaling på markeder og bruktutsalg.

10.DuoLingo

Lekende lett å lære språk.

DuoLingo er laget som et spill for iPhone. Velg et språk du vil lære deg og hvor mye du vil øve. Jeg lastet ned for å lære meg fransk. Må innrømme at ikke alltid jeg får gjort øvelsene.

Så, hva mener ekspertene?

Ok, så da har jeg slengt sammen min liste og gjør meg klar til hugg fra de to jeg kjenner som kan mest om apper, nemlig Making Waves’ mobil-ekspert og altmuligmann, Johan Høgåsen-Hallesby, og ukentlig appanmelder i Amobil og VG, Audun Minnesjord Solheim.

Hva synes dere om appene på listen min?

Audun: Instagram, Snapchat og Tinder er soleklare kandidater. Instagram har blitt en del av hverdagen for mange, selv om jeg kanskje savner litt fornying her. Snapchat har tatt av, det er en ny måte å kommunisere på. Det er dette med øyeblikksaspektet. Ikke best på design kanskje, men appen er enkel nok til at veldig mange bruker den. Det viser jo også at grensenittet ikke må være veldig høyt polert for å ta av, det er konseptet som er det geniale.

Når det gjelder Tinder, så fenger både grensenitt og konsept, og det er derfor ingen overraskelse at denne appen kanskje kan kalles årets braksuksess.

NSB, SATS og Ruter må også med. De viser hvordan det på kort tid har blitt vanlig å utføre dagligdagse gjøremål på mobilen. Ellers er SATS kanskje er den mest ustabile appen på listen.

Johan: Det er interessant med Tinder hvordan UI og det du skal gjøre kobles sammen og blir drivende for tjenesten. Tenk Angrybirds  og hvor utrolig deilig det er å dra i den spretterten! Og Clue er jo en tjeneste som føles helt feil å ha på nett, men som blir veldig relevant og helt riktig å ha på telefonen.

Siden jeg ser du har SATS på listen, så har jeg tenkt en del på at treningssentere kunne vært mer proaktive på å ta i bruk fysiske målere sammen med tjenesten. SATS – eller kanskje Elixia, de kunne vært mer frempå med slike ting som Fitbit eller Nike Fuelband. Treningingssenteret det skalererer jo ikke, de selger allerede flere medlemskap enn de har plasser til i de fysiske lokalene, men de kunne jo tatt PT-en ut av klasserommet.

iZettle irriterer meg litt, det er jo en ren kopi av amerikanske Square som var mye tidligere ute. Men det er klart at de finnes ikke i Europa.

Hva har en tjenestedesigner med appdesign å gjøre da?

Johan: Som regel er appen bare et uttak av et større system, en del av et økosystem. Appene synker og deler og har integrasjoner. Appen er ikke poenget i seg selv. Den er derimot gjerne det ytterste punktet i tjenesten. Da er det viktig at ikke appen definerer for mye av tjenesten. Jeg har sett alt for mange tilfeller hvor tjenesten blir til utfra det som skjer i appen, mens det i stedet burde være omvendt. Vi må definere overordnete UX-prinsipper, tjeneste og funksjonalitet uavhengig av plattform – dette blir en felles kjerne, mens appene blir satellitter for tjenesten.

Er det andre apper dere vil trekke frem som høydepunkter i 2013?

Johan: Jeg vet at mange synes det er veldig rart, men min kone og jeg synes at Find my friends er helt nydelig. Vi har det på hverandre hele tiden som gjør at vi har kuttet ut alle sånne SMS-er med “Hvor er du, når kommer du?”. Jeg får jo notifications når hun drar hjemmefra. Det er masse sosiale normer som må gå seg til med dette her, men en sånn personal geofencing – og la det generere ting – det er kjempeinteressant. Slack er det jeg har brukt mest i 2013 – litt undercover, da. Ellers så er jo Mailbox “mail done right”. Jeg har dilla på “Inbox zero” og appen gjør det deilig å slette.

Audun: Kanskje den norske appen Procraster? Dette er en app som hjelper deg å fokusere på oppgaver. Ellers bruker jeg også Mailbox. En app jeg har brukt en del i det siste er Endmondo, et alternativ til Runkeeper og Strava. Strava er forøvrig en av de kuleste treningsappene i mine øyne. UT.no fra turistforeningen gir deg fullgode kart offline, fordi Google Maps fungerer ikke på vidda.

Hva skal til for at dere tar i bruk en app?

Audun: Det er rett og slett ikke tid til å benytte de bra appene som finnes der ute. Det blir jo til at man prioriterer, bevisst eller ubevisst. I løpet av et år så tester jeg utrolig mange spennende og interessante apper som jeg helt klart kunne tenkt meg å ha brukt, men til syvende og sist så begrenser det seg litt. Det blir gjerne til at man bruker de appene som alle andre bruker. De frittstående appene som ikke er en del av en tjeneste jeg ellers bruker, havner lettere i glemmeboken.

Johan: Jeg har tatt meg selv i å slette utrolig mye greier. Jeg er nysgjerrig, men ender som regel tilbake til de samme verktøyene. Det blir en knallhard pioritering. Jeg kunne tenkt meg en sånn intern app-statistikk som kan foreslå skjerm etter hvilke apper jeg bruker. Jeg fant for eksempel aldri DNB og endte opp med å søke hver gang.

ingjerd 3 Årets beste apper

Det er mange sosiale medier på applisten. Da jeg laget listen fant jeg ut at jeg sluttet å bruke noen apper da jeg byttet jobb. Dette gjaldt for eksempel Path, som jeg før brukte til jobbkollegaer. Hvis du bytter kontekst, så endres jo gjerne normene og vanene for hvilke sosiale medier vi bruker?

Johan: Det er veldig interessant måten vi ser at app-settingen eller tjenesten blir en måte å danne seg en kontekst på. For meg er Facebook blitt en kanal for alt det andre, mens Path blir en familiegreie, det nære. Det er nesten slik at man lar de sosiale gruppene defineres av kanalen. De ulike tjenestene prøver å løse dette dilemmaet med grupper og privacy settings, men det appellerer mye mer for meg å la tjenesten i seg selv være avgrensende. Det er deilig med apper at de har en litt sånn silofunksjon!

Det er ikke så mange norske apper, har dere noen tanker om det?

Johan: Vi er jo et lite land med små budsjetter. Og så har vi en tendens til å lage det jeg kaller for “reklameapper” og “kommitté-apper”. Enten så gjøres det ingenting med dem etter lansering – eller så dundrer vi bare videre på backloggen i ren feature-bygging uten tanke på konsept og strategi.

Hva med Windows Phone? Er det dødfødt å lage apper for plattformen?

Johan: Det er vel ikke dødfødt, men det er mest relevant for de som må være på alle plattformer, for eksempel fordi de av ren størrelse har hele befolkningen som målgruppe. Ellers jobber vi jo med ulike plattformer som Xamarin, da blir ikke de ulike OS-ene så krevende å støtte. Men ellers er jeg veldig usikker på hva som kommer til å skje med Windows Phone og Windows 8-apper.

Audun: … men når Microsoft har bestemt seg for noe, så får de det vel til!

Audun, du har gitt relativt tøffe skussmål i Amobil til en del apper som er utviklet av det offentlige. Kan du si noe om hva disse appene har til felles? 

Audun: Det kan virke som mange av disse appene ikke er utviklet som følge av et faktisk brukerbehov eller en åpning i markedet, men rett og slett er laget fordi noen vil ha en app. Og da er det bare å si beklager, men i 2013 (eller 2014) har du ikke en glimrende digital strategi bare fordi du har klart å lage en app. Og så må det være lov å spørre seg hvordan det er mulig å bruke så mye penger, i mange tilfeller flere millioner kroner, på tildels enkle apper som i noen tilfeller ikke engang fungerer særlig bra hverken hva gjelder brukeropplevelse eller teknisk funksjonalitet og stabilitet.

Klar tale. Vi bytter tema. Hva tror dere at blir det nye for appåret 2014?

Johan: Kjenner du Espen Systad? @Revefjes? De har laget Early Edition nå, og deres hypotese er at veldig mye av de nye mediene vi omgir oss med, sånn som Facebook og Instagram osv, ikke skalerer i hverdagen vår, fordi “vi må gå og se ned på skjermen hele tiden. Så det de har gjort da er å ta prinsippet fra radio – men de har forsøkt å lage personalisert radio. Vi går fra dumme verktøy til noen som forstår meg.

Audun: Vi har allerede sett mange apper innen trening og livsstil, men nå tror jeg vi får et gjennombrudd snart innen helse. Det kan være frittstående apper, men spesielt apper som er koblet til ulike sensorer, som armbånd med sensor for puls og andre ting. Det tror jeg vi får se en eksplosjon av. Egen helse er noe av de aller fleste er opptatt av, og apper som overvåker eller forbedrer helsen din er noe jeg tror svært mange vil fatte interesse for.

Johan: De digitale tjenestene blir definitivt drivende for produktvalgene våre. Vi vil ha baderomsvekta eller varmepumpene som snakker med telefonen vår. Og så flyr vi Norwegian fordi de tilbyr wifi. Bare slike enkle ting som å vise albumcoveret fra Spotify og ha Google Maps i bilen. Dette er ikke de dyreste tingene å utvikle, men det blir avgjørende for produktvalgene våre.

Audun: Kanskje er vi også så heldige at endel av de appene som heller burde vært responsive nettsider, blir nettopp det, istedenfor at man på død og liv må lage en app.

Jepp, jeg gleder meg allerede til å oppsummere app-året 2014!

Publisert