Trendwatch 2013 – Andre designtrender

I årets trendrapport har jeg valgt å fokusere på tre store overliggende trender, og gå mer i dybden på dem. I tillegg hopper jeg raskt innom noen andre visuelle trender med litt mer eye candy mot slutten av rapporten. Det hele er delt opp i fire bloggposter  — her er fjerde og siste del.

 

header onepagere parallax Trendwatch 2013 Andre designtrender

One-pagere brukes som oftest på små siter med lite informasjon, så som kampanjesider eller andre korte presentasjoner på nett, og ofte brukes de i kombinasjon med såkalt parallax scrolling. Parallax scroll går ut på at objekter beveger seg i ulik hastighet når du scroller nedover en nettside, noe som skaper dybdefølelse — at noen objekter er langt unna og andre nærmere.

Opphavet til denne «nyvinningen» er teknikker brukt i animasjonsfilmer siden 1940-tallet, men det gjør det ikke mindre spennende av den grunn.

 

Det første eksempelet jeg snublet over hvor parallax scrolling var tatt i bruk var Lost World’s Fairs, hvor man kan scrolle seg helt ned til havbunnen og Atlantis. Et imponerende stykke arbeid, ikke minst illustrasjonsjobben.

 

Madwell er et annet eksempel som tydelig viser det som kjennetegner parallax scroll — at objekter beveger seg i ulik hastighet når man scroller. Det skaper en spennende romfølelse på den ellers så flate glassflaten vi kikker på. Fint gjort.

 

Mercedes har selvfølgelig dratt det enda lengre på sin kampanjesite for Mercedes A-klasse. Her kan man faktisk scrolle i en video hvor man ser vidunderet fra alle vinkler mens det kjører gatelangs. Underveis har man stoppesteder med mer informasjon som man også kan nå via menyen ute til venstre.

 

air bnb Trendwatch 2013 Andre designtrender

Flere av dere fikk sikkert med dere den lekre årsrapporten til Airbnb på nett tidligere i år. Den animeres etterhvert som man scroller nedover, og er i det hele tatt veldig fint gjennomført.

Til slutt må vi vel nevne den rykende ferske presentasjonen av Apple’s nye Mac Pro (nettsiden fungerer ifølge ryktene ikke så bra på PC som på Mac).

 

 

header dashboards infographics Trendwatch 2013 Andre designtrender

Dashboards og infographics er (fortsatt kan man kanskje si) en stor trend innen design. Visuelt sett er det mye bruk av virkemidler fra ærlig design, som jeg har skrevet om tidligere i Trendwatch.

 

honda dashboard Trendwatch 2013 Andre designtrender

KultHouse (aka Josh Rhode) har designet er lekkert og enkelt dashboard for bilprodusenten Honda. Dette er ment for bruk på en innebygd infoskjerm i en framtidig bilmodell.

 

mybasis Trendwatch 2013 Andre designtrender

Basis er en nettjenestene som lar deg overvåke helsa di og hjerterytmen din. Nike Fuel Band og Jawbone Up har tilsvarende tjenester med lignende bruk av dashboards med infographics.

 

infographic footer Trendwatch 2013 Andre designtrender

Infographics kan også brukes som små enkeltstående elementer på en nettside, her brukt for å fortelle litt om tjenestene dette byrået tilbyr.

 

slavery footprint Trendwatch 2013 Andre designtrender

Sist men ikke minst må jeg dra fram det nydelige nettstedet til Slavery Footprint. De bruker infographics på en helt fantastisk måte for å hjelpe deg til å visualiserer ditt forbruk — og ikke minst for å vise hvor man slaver (eller underbetalte asiatiske fabrikkarbeidere, om det er lettere å svelge) som jobber for deg for at du skal kunne opprettholde din levestandard.

 

 

header tiles Trendwatch 2013 Andre designtrender

Vi kommer nok ikke utenom den tydelige trenden med bruk av såkalt fliser. Eller skal vi bare kalle det bokser, som før? Nei, fliser. Greit.

Enkelte design er mer kunstferdige og mer asymmetriske enn andre, og det finnes i det hele tatt mange varianter innenfor design med fliser. Noen av eksemplene her er strengt tatt mer «griddete» eller «boksete» enn typiske «Windows 8-style flisete», men det er et tydelig sammenfall her.

 

olav weiken Trendwatch 2013 Andre designtrender

fowd Trendwatch 2013 Andre designtrender

blacktie Trendwatch 2013 Andre designtrender

bikeshop Trendwatch 2013 Andre designtrender

united pixelworkers Trendwatch 2013 Andre designtrender

netjets Trendwatch 2013 Andre designtrender

 

 

header diagonale linjer Trendwatch 2013 Andre designtrender

Skrå linjer ser også ut til å være en veldig populær trend — igjen er det tatt ut på mange ulike måter i designeksemplene. Fint for å bryte opp den flisete grid-baserte framtiden vi går i møte.

 

renovaveis Trendwatch 2013 Andre designtrender

estudiograph Trendwatch 2013 Andre designtrender

 

hp envy Trendwatch 2013 Andre designtrender

canvas Trendwatch 2013 Andre designtrender

cappen Trendwatch 2013 Andre designtrender

 

 

 

Script-fonter

Script-fonter ser ut til å ha hatt sin renessanse, i allefall om vi skal dømme utfra Dribbble. Retro ser alltid ut til å være trenden i et hjørne av internett, og dette er det vi har sett mest av fra den fronten.

script fonter Trendwatch 2013 Andre designtrender

 

 

Mer skeuomorphism

Fysiske referanser blir nok ikke borte fra design med det aller første, så det vil nok leve side om side med ærlig design en stund. Likevel håper og tror jeg på en mer fornuftig og smakfull bruk av teksturer og andre effekter framover.

skeuomorphism Trendwatch 2013 Andre designtrender

 

 

Sirkler

Sirkler ser ut til å være den mest populære geometriske formen for tiden, tett etterfulgt av sekskanter. Usikkert hvor denne fascinasjonen kommer fra, men det kan vel ses på som et grep for å bryte opp stramme grid og boksete design.

sirkler Trendwatch 2013 Andre designtrender

 

 

Animerte GIFer

Sist men ikke minst ser det ut til at animerte GIFer er tilbake igjen (eller JIFer om du følger skaperen av GIF-formatets oppfordringer). Riktignok er det mindre bruk av regnbue- og flamme-effekter i GIFene enn på 90-tallet, og ikke har jeg sett noen dansende babyer eller animerte veiarbeidere i det siste, men kanskje dukker de opp igjen.

can you smell them Trendwatch 2013 Andre designtrender

cinemagraph Trendwatch 2013 Andre designtrender

dBNKQ Trendwatch 2013 Andre designtrender

running Trendwatch 2013 Andre designtrender

Publisert