Trendwatch 2013 – Ærlig design

I årets lille trendrapport har jeg valgt å fokusere på tre store overliggende trender, og gå mer i dybden på dem. I tillegg hopper jeg raskt innom noen andre visuelle trender med litt mer eye candy mot slutten av rapporten. Det hele er delt opp i fire bloggposter  — her er del én.

header aerlig design Trendwatch 2013 Ærlig design

Ærlig design går rett og slett ut på å være mer ærlig mot de digitale flatene vi designer for (eller som Microsoft kaller det, være «digitally authentic»). Det er en tendens til at vi beveger oss mot et mer ærlig og såkalt “flatt” designuttrykk, og vekk fra overdreven bruk av fysiske referanser.

quote reichenstein Trendwatch 2013 Ærlig design

Oliver Reichenstein er en av designerne som har gått i fronten for denne nye bølgen — en motreaksjon mot den overdrevne bruken av fysiske referanser i digitale flater vi har sett de siste årene. Det er strengt tatt ikke noe nytt prinsipp innen design, men har nok kommet veldig tydelig i det siste som en reaksjon på hvordan Microsoft og særlig Apple har forholdt seg til software design, og hvordan dette har påvirket design for digitale flater. Sitatet er strengt tatt heller ikke noe nytt, men en nytolkning av ett av Dieter Rams 10 klassiske designprinsipper – “Godt design er så lite design som mulig”.

windows8 Trendwatch 2013 Ærlig design

Microsoft og Windows 8 var tidlig ute med å henge seg på denne nye minimalistiske trenden, og har vært med på å gjøre den mer mainstream. De har vært med på å styre trenden mot det jeg mener er noen gode prinsipper:

  • Kutte bort alt det unødvendige rælet vi ofte har med i navigasjon og ikke minst annet innhold, og la brukerne navigere i innholdet (selv om Microsoft kanskje har dratt det litt langt med å ikke skille ut interaktive elementer tydelig nok)
  • Fjerne all unødvendig dekorasjon
  • Bruke færre effekter, som gradients, gloss og drop shadows
  • Bruke færre fysiske referanser som skinnteksturer…

 

flat vs skeuo Trendwatch 2013 Ærlig design

…og med siste punkt er det vel ganske klart hvem jeg sikter til *host* Apple *host*. Skiftet mot et mer flatt designuttrykk er et veldig aktuelt tema nå, hvor vi stadig hører om hvordan Jony Ive og Apple jobber på spreng med et nytt “flatt design” for iOS 7. Alt tyder på at det vil være en drivende trend de neste par årene, hvor vi forenkler design for digitale flater og har en mer forsiktig og smakfull bruk av fysiske referanser og metaforer.

flat ui Trendwatch 2013 Ærlig design

Den store kampen mellom såkalt skeuomorphism og flatt design er betydelig overdrevet, og vi kommer nok aldri unna fysiske referanser. Dette konstruerte slaget dreier seg egentlig om et skifte mot mer smakfullt bruk av fysiske referanser i digitalt design, og ikke minst et skifte mot digitalt design hvor det er mer sammenheng mellom det funksjonelle og visuelle.

Over er et eksempel på “flatt design”. Jeg skal ikke komme så mye mer inn på “Skeuomorphic vs. Flat Design”-debatten, men la oss være ærlige nok til å innrømme at det finnes gråsoner mellom de to ytterpunktene og at vi nok aldri kommer oss unna referanser og metaforer i design. Uansett hvor flatt du designer, er sjansene store for at du fortsatt bruker knapper, radiobuttons og forstørrelsesglass-ikoner, med dype røtter i den analoge verden. Selv understreking av lenker er en referanse til hvordan man uthever tekst i bøker – og noe som etterhvert bare ble en konvensjon for hvordan lenker vises på nettsider.

 

Noen eksempler på ærlig design

 

kin hr 320x263 Trendwatch 2013 Ærlig design

Kin er et typisk eksempel på flatt design. I stedet for å bruke unødvendig dekorasjon, bruker de farge, avstand og størrelse som virkemidler for å skape orden i layouten. Knapper og andre elementer er flate, og ikonene er flate og enkle.

 

 

 

layervault 320x240 Trendwatch 2013 Ærlig designLayerVault gjør mye det samme som i forrige eksempel, men er mer illustrert. De har et minimalistisk uttrykk uten noen særlig bruk av effekter, og bruker i tillegg en flat stil på illustrasjoner.

 

 

 

spotify concept 320x240 Trendwatch 2013 Ærlig designHer er et nydelig konsept for Spotify – tenk så herlig hvis det hadde sett så flatt og cleant ut?

 

 

 

 

 

etch apps 320x239 Trendwatch 2013 Ærlig designEt annet eksempel om ofte refereres til innen denne trenden er Etch Apps sin one pager, hvor fokuset et på innholdet, og hvor man hovedsaklig navigerer i innholdet.

 

 

 

google flat ui 320x240 Trendwatch 2013 Ærlig designEnda et eksempel på bruk av sterke farger og illustrerte ikoner som også eksisterer innenfor flat design.

 

 

 

 

 

 

icons simple vs illustrated Trendwatch 2013 Ærlig design

Innenfor flat design er det to hovedtrender for ikoner – mer forseggjorte illustrasjoner, og helt rene og enkle ikoner.

 

weather apps 320x235 Trendwatch 2013 Ærlig design

…og til slutt, når man er inne på flatt design kommer man ikke utenom alle vær-appene som har kommet det siste halvåret. Trenden her er at unødvendig informasjon fjernes eller skjules, og at det er essensen som kommuniseres og framheves med minimalistiske ikoner og enkle virkemidler.

 

 

Neste saker fra Trendwatch

2. Fokus på typografi

3. Emosjonelt design

4. Andre visuelle trender

Publisert